четвер, 27 серпня 2020 р.

Креативні ідеї та сценарії для святкування першого дзвоника

 

Проведемо перший дзвоник по-новому: креативні ідеї та сценарії


Хоча епідеміологічна ситуація в Україні змінюється щодень, прем’єр-міністр обіцяє: навчальний рік розпочнеться 1 вересня. Але перший дзвоник цьогоріч не буде таким безтурботним, як до пандемії COVID-19. Так, не буде традиційних лінійок, але святкування можна проводити в межах кожного класу та впровадити власний креативний формат. Сценарні ідеї та фішки перших дзвоників можуть надихнути вас на нові ідеї або внести родзинку у свято у вашому класі.

Які деталі врахувати, готуючи свято першого дзвоника 2020?
  • Святковий захід у школі має відбуватися в окремих кабінетах, щоб мінімізувати контакт з іншими дітками. Можливий виняток для 1-го та 11-го класів.
  • Якщо навчальний заклад чи батьки класу готують для дітей сюрпризи у вигляді смаколиків, вони обов’язково мають бути в індивідуальному пакуванні.
  • Було б добре, якби батьки учнів не заходили на територію школи, щоб не створювати скупчення.
  • Супервдала ідея для класних керівників — написати для родин своїх вихованців електронний лист-привітання. Можна також записати невеличке відеозвернення.

Ось ідеї, які ваші учні сприймуть на ура:

Скульптура «Знайомство»

Для втілення цієї ідеї вчителю необхідно підготувати від 8 до 15 запитань, різнокольорові смужки (у формі зигзагів, спіралей тощо), а також один кольоровий аркуш форматом А4. Кожному запитанню має відповідати певний колір смужки та її форма. До прикладу:

  • Ти вмієш плавати? (смужка у формі спіралі зеленого кольору);
  • Твоє ім’я починається на літеру «В»? (смужка у формі зигзага червоного кольору);
  • У тебе є сестра? (пряма смужка жовтого кольору).

Якщо учень на поставлене запитання має відповідь «так», він отримує відповідну смужку. Після завершення опитування в кожної дитини буде певна кількість папірців. Потім кожен учень має скласти з отриманих смужок свою скульптуру, приклеюючи її на аркуш форматом А4. За бажанням учні можуть написати на них цікаві факти про себе. Після завершення роботи можна створити виставку робіт у класі.

Капсула часу

Сьогодні ми всі переживаємо безпрецедентні часи, які будемо пам’ятати, а саме пандемію COVID-19. Тому завдяки капсулі часу у вчителя є можливість не лише обговорити дитячі думки, враження від дистанційного навчання і тривалого карантину, а й законспектувати їх та законсервувати в капсулу часу.

Для цієї роботи педагогу знадобиться коробочка або баночка, а також папірці для нотаток. Завдання вчителя — обговорити з дітками ситуацію щодо коронавірусу, після чого вони мають написати свої враження, емоції, думки та покласти в капсулу. У кінці навчального року педагог відкриє місткість, щоб ще раз повернутися до дитячих думок. Капсулу часу можна використовувати для будь-якої теми на розсуд учителя.

Цікава математика про мене

Вчителю потрібно підготувати для кожної дитини аркуш-шаблон форматом А4, на якому буде від 5 до 10 запитань, а також залишити місце для портрета (малюнок або фото дитини). Учні мають відповісти на запитання у формі математичних виразів, але без обчислень.

До прикладу, мій вік (16 : 2), кількість літер у моєму імені (42 — 36). Важливим є той факт, що в кожному класі діти складають вирази, використовуючи опрацьовані теми з математики. Після заповнення бланків, учитель збирає аркуші в учнів, перемішує їх і рандомним способом роздає між школярами. Учні мають обчислити вирази своїх однокласників та дізнатися більше цікавої інформації про них.

Мозковий штурм на тему «Школа важлива, тому що…»

Для втілення цієї ідеї педагогу потрібно підготувати ватман, а також різнокольорові наліпки. На аркуші необхідно написати запитання і розмістити його на видному місці у класі (дошка, стіна тощо). Перед початком роботи роздати кожному учневі наліпку. У процесі спілкування попросити школярів написати власні думки щодо питання, яке зазначено на аркуші. Потім приклеїти заповнені стікери на ватман.


«Так все починалося»

Діти дуже люблять згадувати свої цікаві моменти шкільного життя! Фото і відео має кожен класний керівник. Тому презентація (слайд-шоу) під веселу музику шкільних фото класу, уроків, екскурсій, дискотек нагадає дітям, як чудово навчатися разом в одному класі.

«А вам лист»

Мотивувати учнів на продуктивне навчання можна, написавши листи чи записавши відеозвернення з побажаннями успіхів у навчанні від казкових персонажів для молодших класів або від акторів, співаків, політиків і лідерів думок для учнів старших класів. Присягаюся, ви точно знаєте, хто є фаворитом у наших учнів. А якщо це буде відеозвернення від міського голови, спортсмена, музиканта, актора — емоції будуть неперевершені. Відеозвернення від відомих людей міста, випускників вашої школи, від молодших сестричок та братиків також викличе вау-ефект! Варто пам’ятати, що лідери думок охоче взаємодіють з натхненними вчителями через соціальні мережі і якщо у двох чи трьох місцях вам і відповіли мовчанням, то в третьому-четвертому зірковому акаунті точно чекатиме успіх!

Руханка «Літо хвилюється — раз!»

Можна запропонувати дітям руханку-інтерпретацію відомої гри «Море хвилюється», але з назвою «Літо хвилюється». Починаєте ви та просите кожного учня після ваших слів зобразити фігуру, яка символізує літній відпочинок. Отже, ви промовляєте: «Червень хвилюється раз… Липень хвилюється два… Серпень хвилюється три… Літня фігура — з’явись!» Кожен учень завмирає у фігурі, яка найяскравіше опише улюблений момент відпочинку. Якщо хтось відпочивав на морі — морська тематика, хто був у горах — зображає гори. Хто їздив на сафарі до Асканії Нової — фігуру улюбленої побаченої тварини, хто катався на каяках, човнах, сапі, гіроскутері, великах — цю дію. Хто багато читав на природі — позу відпочивальника з книгою, хто грав у волейбол біля річки — тематичну фігуру з відбиванням м’яча. А потім діти можуть спробувати відгадати, хто і де отримував літні емоції.

«Співаємо разом»

Всі точно знають що є пісня, яка подобається всім дітям у класі. Завантажуєте її «мінус» (в інтернеті є багато варіантів за запитом) і разом з учнями складаєте нові слова на тему «Моя школа».

Наприклад, пісня «Світ, який потрібен всім»

На приспів: Це гімназія моя — школа всіх дитячих мрій

Світ любові та добра!

Це гімназія моя — ми навчаємося в ній

Всі щасливі: ти і я!

«Зоряний час»

Вам потрібно підготувати мікрофон на стійці. Кожен учень виходить на імпровізовану сцену, вітає юних колежат зі святом, бажає, мріє, надихає, згадує. Попросіть дітей імпровізувати: «Сьогодні кожен з вас — зірка! І у вас зараз настає зоряний час! Заздалегідь приготуйте для кожного учня ЗІРКУ з кольорового цупкого картону, на якій він після промови напише своє ім’я. Ось так усім класом ви запалите разом нове сузір’я.

«Солодка мить»

Діти зрадіють солодкому печиву у формі мудрої сови, дзвоника, книжки, олівця. Роздайте кожному учневі смаколики-подаруночки та розкажіть, що цей сюрприз для них підготували батьки. Неодмінно побачите усмішки на обличчях школярів! Деталі заздалегідь обговоріть з батьками учнів у спільній групі.


«Весела шкільна кругосвітка»
Можна провести для першокласників інтерактивну екскурсію школою під робочою назвою «Весела шкільна кругосвітка». Можна зробити декілька станцій(орієнтовно десять станцій). Група стартуватиме зі своєї станції. На станціях стоятимуть учні із старших класів й пропонуватимуть цікаві завдання для малюків, за допомогою яких першачки зможуть краще включитися в шкільне життя та запам’ятати перший день у навчальному закладі. Супроводжуватимуть групи також учні із старших класів: вони слідкуватимуть за дотриманням безпечної дистанції в 1,5 метра. Приміщення й територія школи великі, тому обов’язково подбаємо, щоб не було скупчення людей. Завдання-розваги треба придумати веселі, відповідно до віку учнів. Можливо, такі ж розваги провести і з іншим діткам з 2–4-х класів.

«Наше яскраве літо»


Намалюйте враження на картках у формі сонця, а потім наклейте їх на плакат у формі великого смайлика «Наше яскраве літо». Обговоріть плани й завдання на навчальний рік. Кожна дитина може на аркуші написати, чого не може, не вміє робити, що їй заважає. Ці аркуші нікому не показувати — це буде хвилинка правди для себе. Потім учні можуть зім’яти папірці з усіма «не можу, не хочу, не вмію» і покидати у смітник і голосно вигукувати «Я все зможу!» 


Мотиваційний плакат


Спробуйте створити з дітьми афіші-плакати «Сто дитячих мрій!», «Сто дружніх побажань», «Сто прочитаних книжок», «Сто яскравих вражень про літо». Діти будуть записувати свої мрії, побажання тощо на окремих картках і розміщувати на великому плакаті, який потім зможуть перечитувати тривалий час для мотивації та настрою.



Немає коментарів:

Дописати коментар